Otočni projekt Camino Krk nagrađen Zlatnom poveljom

U Cavtatu je, tokom prošlog tjedna, točnije između 27. i 30. travnja 2022. godine, priređen 5. Međunarodni kongres o ruralnom turizmu, u tamošnjem Hotelu Croatia.  Geslo ovogodišnjeg kongresa je Ruralni turizam: kvaliteta, održivost, uključivost, s fokusom na jednu temu: Konkurentnost i pozicioniranje ruralnog turizma nakon krize turističkog sektora izazvane pandemijom bolesti COVID-19.  

Organizator ovog Kongresa bila je Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj Klub članova Selo koji su okupili oko 300-tinjak sudionika - mahom znanstvenika i ostalih stručnjaka - iz više europskih zemalja.  Tijekom trajanja skupa, motivirani geslom i glavnom temom, održani su brojni paneli, rasprave, okrugli stolovi, radionice i popratna događanja, drugim riječima predstavljeni su najrecentniji znanstveni radovi te razmijenjena iskustva i primjeri dobre prakse.

Kongres je svečano otvoren u srijedu, 27. travnja, da bi se u naredna dva dana nanizali brojni edukativno-informativni sadržaji, s time da su svoju podršku sudionicima, u kontekstu uvodnih izlaganja, iskazali Dora Smolčić Jurdana, predsjednica Programskog odbora Kluba članova Selo, Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije, Silvia Michelini, ravnateljica za ruralni razvoj u Glavnoj upravi za poljoprivredu i ruralni razvoj (DG AGRI) Europske komisije, Miguel Gallego, voditelj marketinga i komunikacija Europske putničke komisije, Diane Dodd, predsjednica Međunarodnog instituta za gastronomiju, kulturu, umjetnost i turizam, Stefano Dominioni, izvršni tajnik proširenog djelomičnog sporazuma o kulturnim rutama Vijeća Europe i ravnatelj Europskog instituta za kulturne rute te Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice.

Među sudionicima Kongresa svoje su mjesto zaslužili i predstavnici krčke delegacije: Ivana Kovačić, direktorica Turističke zajednice Grada Krka, Boris Latinović, direktor Turističke zajednice Općine Dobrinj, Branko Karabaić, direktor Turističke zajednice Općine Punat, Andrea Orlić Čutul, direktorica Turističke zajednice Općine Omišalj i Ivana Topić, direktorica Turističke zajednice Općine Baška.

Naime, u sklopu Kongresa, 28. travnja, po deveti je put dodijeljena nagrada Suncokret ruralnog turizma Hrvatske - Sunflower Award za 2021. godinu, i to u osam kategorija: turistička seljačka (obiteljska) gospodarstva, tradicijska (ruralna) domaćinstva, tradicijska (ruralna) gastronomija, vinski turizam, craft turizam, aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru, ruralno turistički projekti te projekti (nositelji) zaštićenih i marketinških oznaka. Naposljetku, odlukom Ocjenjivačkog suda, dodijeljeno je 59 nagrada, a jednu od njih - Zlatnu povelju - zaslužio je i otočni projekt Camino Krk, i to u kategoriji - aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru.

Nagradu za Camino Krk uručili su župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić i Dora Smolčić Jordana, profesorica Fakulteta Menadžmenta u turizmu i ugostiteljstvu. Dodjeli nagrada prisustvovala je i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove u Ministarstvu turizma i sporta Monika Udovičić te direktor Hrvatske turističke zajednice Kristijan Staničić

Riječ je o relevantnoj akciji koja je prerasla u svojevrsnu platformu za ocjenjivanje najboljih programa, projekata ili aktivnosti kako bi se očuvala hrvatska izvornost, omogućio nastanak ruralnog turističkog proizvoda i usluga uz promociju i razvoj ruralnih krajeva.

Camino Krk i Turističku zajednicu Grada Krka, kao koordinatoricu i nositeljicu aktivnosti tog sve značajnijeg projekta, za ovu je prestižnu nagradu kandidirala Primorsko-goranska županija, zajedno s još 14 inicijativa.

S obzirom na činjenicu da je priznanje dodijeljeno za prošlogodišnje aktivnosti, podsjetimo kako je 2021. trasirana kompletna 150 kilometara duga Camino ruta, izrađeni su i objavljeni detaljno postavljeni stručni tekstovi u višejezičnim varijantama, postavljena je nova signalizacija (ukupno 350 oznaka), izvršeno je markiranje prema preciznijoj shemi, trasa je očišćena i uređena, u Krku i Korniću (početnoj i završnoj točki rute) postavljene su višejezične info-ploče, u nakladi od 16.000 primjeraka publicirana je Camino Krk karta, uspostavljeni su profili na društvenim mrežama Facebook i Instagram - Camino Krk Story.

Također, nakon objave javnog poziva, projekt je podržalo još 107 dionika, točnije predstavnici smještaja u domaćinstvu (42), hoteli i kampovi (31), turističke agencije (17), ugostiteljski objekti (12) i prijevoznici (pet).

Nastavno na sve prethodno izdvojeno, nagradu Suncokret ruralnog turizma Hrvatske možemo povezati s visokim trećim mjestom na koje je Camino Krk pozicioniran u kontekstu Međunarodnih nagrada za održivi turizam - Skål International Sustainable Tourism Awards, a što ih s jednogodišnjom dinamikom dodjeljuje Skål International kao pridruženi član Svjetske turističke organizacije - World Tourism Organization. Projekt Camino Krk u konkurenciji s još deset inicijativa iz različitih dijelova svijeta, priznanje je, zaslužio u kategoriji Ruralna područja i biološka raznolikost - Countryside and Biodiversity.

 

Osim Camina, nagradu, i to Srebrnu povelju u kategoriji projekti (nositelji) zaštićenih i marketinških oznaka, zaslužilo je i Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Jasminka Gršković iz Krka, a čiji su kvalitetni proizvodi nositelji oznaka Hrvatski otočni proizvod i Dar iz Krka. Dodajmo tome i kako je Primorsko-goranskoj županiji, u kategoriji ruralno-turistički projekti, dodijeljena Srebrna povelja za Kulturno-turističku rutu Putovima Frankopana.

 

 

vrh stranice