Informacije

Plovidbena dozvola

Svaki brod ili jahta mora imati prijavu koju izdaje Lučka kapetanija u Omišlju (t. +385(0)51842053).
Prije svakog ulaska ili izlaska iz Republike Hrvatske treba se javiti graničnom prijelazu s ovjerenom listom posade i putnika. Prijava se izdaje prilikom svakog uplovljavanja plovila ili dolaska kopnenim putem. Prijava vrijedi godinu dana od izdavanja.
Gumenjake do tri metra dužine i motora do 4 konjske snage ne morate prijavljivati.

__________________________________________________________________

Glisiranje

Glisiranje je dozvoljeno na 300 metara udaljenosti od obale kopna i otoka osim na područjima gdje je isto zabranjeno.
Skuterima je dozvoljeno na 300 metara udaljenosti od obale kopna i otoka osim na područjima gdje postoji zabrana.

_________________________________________________________________

Važno za vlasnike plovila

Brodice na vesla, daske za jedrenje i jahanje na valovima, kanui, kajaci, gondole, sandoline i pedaline smiju ploviti i na udaljenosti manjoj od 50 m od obale. U vodenom prostoru pored plaže jahte i brodice moraju ploviti na udaljenosti većoj od 50 m od ograde uređene plaže odnosno 150 m od obale prirodne plaže.
Plivači se mogu udaljiti do 100 metara od obale.
Prije svakog isplovljavanja raspitajte se o vremenskim uvjetima. Ukoliko su prognoze nepovoljne, najbolje je ne isplovljavati! Ne krećite na plovidbu bez sidra odgovarajuće težine i konopa dužine barem 50 metara te druge obavezne opreme.
Ukoliko se ubodete na neku ribu, odmah valja istisnuti krv, a ubodeni dio držati u vrućoj vodi. Što prije potražite liječničku pomoć.
Na području luke grada Omišlja najstrože se zabranjuje ispuštanje u more zauljenih i zagađenih voda, otpadnog ulja, te bilo kakvih drugih zauljenih ili krutih materijala.
Plovni i plutajući objekti mogu prazniti spremišta krutog i tekućeg otpada, zauljenih voda, fekalija i ostataka tereta s broda kao i svih drugih tvari koje onečišćuju pomorsko dobro samo na mjestima u luci ili izvan nje gdje postoje uređaji za prihvat ovih tvari. Kontaktirati Lučku upravu Omišalj na t. +385(0)51842053.

________________________________________________________________


Meteorološka prognoza

Kontaktirati Lučku kapetaniju na t. +385(0)521842053. Meteorološko izvješće je istaknuto u uredu Lučke kapetanije, Omišalj, Kančinar 1.

vrh stranice