Organizacija naplate turističke pristojbe u nautici u 2021. godini

Pročitajte važne informacije vezano uz organizaciju naplate turističke pristojbe u nautici u 2021. i to za obveznike iz članka 4. stavka 6. Zakona o turističkoj pristojbi (NN 52/19; NN 32/20; NN 42/20) - vlasnici plovila koje nije plovni objekt nautičkog turizma (nautičari). Za obveznike iz članka 4. stavka 2. Zakona o turističkoj pristojbi (NN 52/19; NN 32/20; NN 42/20)- osobe koje koriste uslugu noćenja na plovnom objektu nautičkog turizma (čarter/kruzing) nije se promijenio način organizacije naplate te turističku pristojbu plaćaju pravnoj ili fizičkoj osobi s kojom su ugovorile pružanje usluga na plovnom objektu.

U lipnju 2021.g.  Ministarstvo turizma i sporta Republike Hrvatske uz prethodnu suglasnost Ministarstva financija donijelo je pravilnik o oslobađanju od plaćanja turističke pristojbe za osobe koje borave na plovilu (nautičari) 

Hrvatska turistička zajednica je u srpnju 2020. u cilju digitalizacije procesa naplate paušalne turističke pristojbe u nautici razvila online portal https://nautika.evisitor.hr/ koji osim opcije paušalnog plaćanja turističke pristojbe omogućuje plaćanje i prema broju noćenja.
Jedna od prednosti ovakvog načina naplate koji je u skladu s trenutnim epidemiološkim preporukama je smanjenje potrebe za fizičkih odlaskom u prostorije lučkih kapetanija/ispostava.

Nakon provedenog pilot projekta uspostave online naplate u 2020., a i činjenice još uvijek prisutnosti pandemije bolesti Covid-19, Hrvatska turistička zajednica u dogovoru s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture odlučila se u 2021. na isključivu online naplatu turističke pristojbe u nautici putem portala https://nautika.evisitor.hr/ te od 04. travnja 2021. istu više nije moguće kupiti u prostorijama lučkih kapetanija/ispostava.

Na letku su kratke upute za korištenje portala te QR kod koji nakon što se skenira preusmjerava korisnika na stranicu aplikacije.

Radi lakšeg informiranja u privitku dostavljamo jedan primjer potvrde koji će nautičar dobiti na email nakon uspješno provedenog plaćanja i koju je dužan imati kod sebe tijekom cijelog trajanja plovidbe.

vrh stranice