Upoznaj Otok Krk

Otok Krk prvi je jadranski otok koji ćete susresti prilikom dolaska sa sjevera. Nalazi se u Kvarnerskom zaljevu, a zbog njegove ljepote još su ga stari Rimljani nazivali Insula aurea – Zlatni otok. Krk je idealna destinacija za sve koji žele iskoristiti prednosti odmora na otoku ali istovremeno izbjeći duga putovanja i vožnje trajektom jer svi putovi vode na Krk: s kopna preko Krčkog mosta, s mora brodovima u luke i lučice ili trajektom u pristanište Valbiska, a iz zraka avionom u Zračnu luku Rijeka kod Omišlja.

Od davnina se vjeruje kako je otok Krk sudbinski povezan s brojkom sedam: u sedmom su ga stoljeću naselili Hrvati, sedam se puta uspješno obranio od gusara, sedmi po redu knez Frankopan bio je posljednji krčki knez, a danas otok Krk ima sedam središta. Zahvaljujući iznimnom kulturnoj baštini, prije svega glagoljaškim spomenicima među kojima je najvažnija slavna Bašćanska ploča, Krk se naziva i "kolijevkom hrvatske kulture".

Krčki reljef neobično je raznolik i obuhvaća slikovite pitome drage i uvala, plodna polja i guste šume sa submediteranskom vegetacijom te predjela gologa krša i prave planinske krajolike među kojima se ističe najviši vrh Obzova (570 m). Za krčki krš karakteristične su lokve, jedinstveni fenomen nastao djelovanjem prirode i ljudskih ruku, do kojih vodi nedavno uređena poučna staza.

Otok Krk poziva vas da ga upoznate u svako godišnje doba: otkrijte njegova raznolika mjesta i posjetite tisućljetne spomenike, muzeje i galerije. Udahnite zdravlje pješačeći romantičnim šetnicama uz more ili divljim pastirskim stazama kamenjara. Uživajte u čarobnim okusima krčke kuhinje i domaćem vinu. Nezaboravan boravak jamči vam raznovrsna smještajna, turistička i ugostiteljska ponuda.

Autohtona sorta krčkog vinogorja, žlahtina, ime vuče od staroslavenskog pridjeva žlahta, što znači plemenita. Vrbnička žlahtina, bijelo vino laganog i osvježavajućeg okusa obogaćeno cvjetnim notama smilja, divlje oskoruše i jabuke, postalo je nezaobilazna ponuda svih vinskih karti prestižnih restorana, hotela. Ljubitelji vina za vrijeme svog boravka ne zaboravljaju posjetiti Vrbnik, povijesni gradić glagoljice, knjige i žlahtine, te proći kroz Klančić – najužu ulicu na svijetu. Domaći vinari u svako doba godine nude svoja bijela, crna i crvena vina, kao i poznati pjenušac Valomet, koji sazrijeva na morskom dnu. Biciklističkim vožnjama kroz vinograde ili šetajući pješačkim stazama vrbničkih brežuljaka posjetitelji će upoznati ljepotu flore i faune i uživati u pogledu na Velebitski kanal.

Na sjeverozapadnom dijelu otoka Krka, u širokoj uvali između rtova Ćuf i  Pelova leži smjestila se Malinska koja sa svojih dvadeset raštrkanih okolnih sela čini povijesnu cjelinu imenom Dubašnica. Najvažnije prirodno bogatstvo ovoga kraja upravo je specifična snaga i ljepota mora i dubašljanskih šuma. Zbog mediteranskog raslinja s bogatom šumom, zemljopisnog položaja, mora i velike količine sunčeve energije, područje Malinske i okolice ( Dubašnice) klimatski je vrlo povoljno te predstavlja najugodniju klimu na otoku Krku.

Bašćanska ploča od izuzetne je povijesne važnosti za cijeli hrvatski narod jer se radi o najstarijem hrvatskom spomeniku na glagoljici koji potječe iz 11. stoljeća, gotovo četiri stoljeća prije otkrića Amerike. Potražite crkvu sv. Lucije u Jurandvoru kraj Baške u kojoj se danas čuva njena replika. Prvotno lijevi plutej iz 1100. godine, 194×93 cm, debljine 8 cm, težina oko 800 kg. Tekst je pisan u 13 redaka. Ploča je već davno raspuknuta na tri nejednaka dijela. Njena važnost je u tome što predstavlja najraniji poznati spomenik koji spominje ime hrvatskog kralja i to na hrvatskom jeziku. Pisana je visokim stilom  tadašnjih isprava. To je  pravni tekst kojim Zvonimir daruje neku ledinu benediktincima. Ploča je sretno stigla u Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti u Zagrebu 1934. godine  gdje je temeljito restaurirana tako da su otklonjene naslage soli. Čuva se u zgradi HAZU, i svaki je posjetitelj može  razgledati.

Poznato je ljekovito blato na plaži Meline u Solinama koje privlači mnogo posjetitelja od ranoga proljeća do kasne jeseni. Svakodnevno ćete vidjeti na stotine kupača prekrivenih debelim slojem blata. Zbog plitkog mora, ovdje već u proljeće počinje prvo sunčanje i kupanje, a vjeruje se da mulj i sunce na tijelu liječe kostobolju i reumatske bolesti.

 

vrh stranice