" />

Omišljanska rozeta

Festival ženskih klapa – Omišljanska rozeta, svake se godine održava u isto vrijeme na istom mjestu, 4. kolovoza na omišaljskoj Placi.

Pjevanje a capella dio je života i povijesti ovog kraja, a klapsko pjevanje na otoku Krku ima tradiciju dugu gotovo četiri desetljeća, što je i pokrenulo ideju festivala koji bi se svake godine, na isti datum, 4. kolovoza, održavao na istom mjestu: na omišljanskoj Placi. Tako je, s maksimalnom pažnjom i ozbiljnošću nastao Prvi festival ženskih klapa – Omišljanska rozeta.

Festivalski stručni žiri, sastavljen od uglednih stručnjaka za a capella pjevanje odlučuje o nagradi – Omišljanskoj rozeti – skulpturi koja je vezana uz povijest ovog otočnog gradića.

Naime, župna crkva u staroj jezgri Omišlja najznačajniji je spomenik kulture u gradu, a njome dominira rozeta koju je u 15. stoljeću – u pročelje crkve – ugradio lokalni umjetnik, meštar Sinoga. Upravo ta rozeta je simbol festivala – nosi ju u imenu, a oblik rozete imaju i staklene skulpture koje se dodjeljuju najuspješnijim natjecateljima, dok nagrada publike nosi ime autora rozete – Meštar Sinoga!