Utrka kareta i fritulijada

Utrka kareta i fritulijada najzanimljivija su karnevalska natjecanja koje se održavaju u Njivicama i samo su dio događanja koja se odvijaju u Općini Omišalj za vrijeme karnevala.

Utrka kareta je spust niz strmu ulicu u kojem svoje vozačke sposobnosti brojni veliki i mali karetaši pokazuju u dvije kategorije, junior i seniori „Grand Prix“ Njivica, a s obzirom da je to karnevalsko natjecanje maštovitih kareta ne manjka, svaki je poseban na svoj način. Utrci prethodi, kako to  inače biva u velikim natjecanjima, trening na kojem se razvijaju taktike za ulazak u finale nakon čega slijedi revijalna utrka malih i velikih karetaša.

Nakon utrke kareta, sudionici te vjerna publika okupljaju se na placi na kojoj se odvija još jedno natjecanje, ali ovoga puta u kulinarskom umijeću spravljanja frita. Radi se o natjecanju zvanom „Fritulijada“ na kojem se mnogi žele okušati stoga se ovdje okupe brojni lokalni majstori i majstorice u pokušaju da naprave najukusniju fritu koju će na kraju ocijeniti stručni žiri.

 

vrh stranice