Prijatelji mora 2023: Otok Krk - doživljaj baštine

Njivice

16.06. - 30.06.2023.

O PROJEKTU „PRIJATELJI MORA“

Riječka udruga Livingstone i tvrtka Astoria, osmislili su 2009. godine nacionalnu kulturološko - turističku kampanju „Prijatelji mora“. Cilj je svake godine izložbama fotografija velikih formata na otvorenom, tijekom ljetnih mjeseci hrvatskoj javnosti i svim posjetiteljima, skrenuti pozornost na ulogu fotografije u medijskoj kulturi te društvenu odgovornost i stalnu vrijednost promicanja ekologije i očuvanja Jadranskoga mora.


IZLOŽBA 2023. - PRIJATELJI MORA: „OTOK KRK -DOŽIVLJAJ BAŠTINE“

Za naš nacionalni identitet posebno je važno kako ćemo interpretirati našu kulturnu i povijesnu baštinu, kako ćemo čuvati stare gradske jezgre i kako ćemo upravljati prostorom.
Krk je otok izuzetno bogate kulturno-povijesne baštine koju treba doživjeti. Kulturni spomenici vremenski potječu od prapovijesti do danas. Trideset izložbenih panoa na otvorenom putovati će tijekom ljetnih mjeseci na sedam atraktivnih lokacija otoka i biti pozicionirani na trgovima i rivama te nas voditi na jedinstveno vizualno putovanje prikazujući nam kadrove koje svakako vrijedi vidjeti uživo. Nabrojati ćemo samo neke od njih:
Antički park Fulfinum Mirine pored Omišlja iz 1. stoljeća, sakralni kompleks Katedrale uznesenja Marijina u Krku iz 5 stoljeća, Trg Kamplin s frankopanskim kaštelom i kvadratičnom kulom (12.st.), Crkvica sv. Krševana (9. ili 12. st.) u blizini naselja Milohnić , Crkvica sv. Dunata (12 st.) u blizini naselja Kornić (5 km od Krka), Samostan s muzejskom zbirkom u Malinskoj, Franjevački samostan na otočiću Košljun pored Punta, itd.
Zasebno mjesto u hrvatskoj povijesti zauzima ranoromanička Crkva sv. Lucije u Jurandvoru , sveto mjesto hrvatske nacionalne povijesti i kulture. U crkvi se nalazi Bašćanska ploča, najznačajniji spomenik hrvatskog jezika i književnosti, pisan hrvatskim pismom-glagoljicom (oko 1100.g.)
Svakako vrijedi vidjeti i Župnu crkvu Uznesenja Marijina iz 1325.g., s renesansnim zvonikom iz 16. st, u kojem je smješten Muzej likovnog identiteta grada Vrbnika te Etnografsku zbirku Dobrinjštine i otoka Krka kao i zbirku okamina otoka Krka .
Povijest nam ispisuje i ranoromanička crkvica, zadužbina slavnog Dragoslava iz 1100 g. u naselju Sveti Vid kao i Župna crkva sv. Stjepana, koja se kao glavna crkva Dobrinjskog kaptola spominje 1100 godine.
Uz prikaz svake destinacije na izložbenom panou posjetitelji će se putem QR coda moći povezati s matičnom turističkom zajednicom kojoj fotografija pripada te samo razgledavanje učiniti još zanimljivijim i multimedijalnim.
Autori koji će biti zastupljeni na izložbi su: Petar Trinajstić i Sanjin Ilić.
Vjerujemo da ćemo ovom atraktivnom izložbom na otvorenom mnogim posjetiteljima kulturnu
baštinu otoka Krka dočarati u punom njenom obimu i ljepoti.

Njivice 16.06. - 30.06.

Omišalj 25.08. - 8.09.


ATRAKTIVAN KULTUROLOŠKI SADRŽAJ U TURIZMU I VELIKA MEDIJSKA POZORNOST UZ IZUZETNO POZITIVNE KOMENTARE

Tradicionalno mediji vole ovaj koncept izložbi kao i posjetitelji. Uz izuzetno veliki broj posjećenosti svake godine bilježimo i veliki broj objava u raznim medijima: od središnjeg Dnevnika na HTV-u, emisija Dobro jutro Hrvatska, Vijesti iz kulture, Eko zona, županijskih panorama do ostalih nacionalnih i regionalnih TV kuća, radio postaja, dnevnog i tjednog tiska, magazina, Internet portala.

Sve su objave izuzetno pozitivne. Nije bilo niti jednog negativnog, pa čak ni neutralnog komentara.

KONTAKT PODACI:
Udruga Livingstone
Zanonova 1, 51 000 Rijeka
tel: 051 301 182
fax: 051 322 037
Tonči Denis Redić, predsjednik udruge Livingstone
denis@livingstone.hr
tel. 098/9070168, 051 301 182

SLUŽBENE INTERNET STRANICE
www.prijateljimora.com
www.livingstone.hr

vrh stranice