Mesopust u Omišlju i Njivicama

16.01.2022.

 

 Prenosimo okvirni program i datume predviđene za održavanje Mesopusta u Omišlju i Njivicama, o svim programima odlučiti će trenutna epidemiološka situacija, molimo vas da redovno pratite web stranicu, društvene mreže i newsletter Turističke zajednice Općine Omišalj kako bi o svim promjenama na vrijeme bili obavješteni! 

Tokom maškaranog razdoblja, u Omišlju i Njivicama održat će se dvije originalne manifestacije, kojima razvijamo autentičan način proslave ovoga karnevalskog razdoblja te tradicionalno otvorenje Mesopusta uz karnevalske udruge Omišjanski Babani i Babani Omišalj.

Otvorenje mesopusnih događanja održati će se 16. siječnja isključivo u prisustvu karnevalskih udruga Omišjanski Babani i Babani Omišalj, ispred zgrade Općine Omišalj. Kao i uvijek dosad, pust je do same presude obavijen velom tajne, stoga je uvijek zanimljivo iščekivanje tko je ove godine zaslužio počasnu titulu a sve ćete moći pratiti putem službenih kanala Turističke zajednice Općine Omišalj. 

Da je povijest naših karnevalskih udruga itekako vrijedna i zanimljiva prikazati ćemo kroz niz fotografija postavljenih u galeriji Lapidarij, na samoj placi u Omišlju. Otvorenje izložbe Maškarani vremeplov  održati će se u subotu, 22. siječnja u 11.30 sati a izložbu možete pogledati sve do 2. ožujka.

U dvorani Društvenog doma Omišalj, tradicionalna dječja reduta za one najmlađe održati će se  21. sječnja u 18.00 sati a 28. siječnja s početkom u 19.30 sati održati će se prvi DJ party – Traškare, uz dobru muziku obavezno se maškarajte i uživajte u najvećim hitovima „trash“ muzike koja nas svih vraća u neka malo bolja, plesna vremena.

Nakon što smo spletom svima dobro znanih okolnosti bili primorani otkazati utrku karetima 2021. godine, Utrka kareta Grand Prix Njivice 2022. vraća se na velika vrata!

Održat će se u Njivicama (ulica Primorska cesta bb), 5. veljače s početkom u 11:00, a veliko finale utrke je točno u podne. Podsjećamo, zadnja utrka kareta, Grand Prix Njivce 2020. okupila je veliki broj maškaranih sudionika koji su uživali u gustoj borbi za prva mjesta, a ove godine pobjednike očekuju i nešto vrijednije nagrade – što je dodatni povod za prijavu!  Očekujemo da svi budu maškarani, a natjecanje je tim zabavnije na vozilima (karetima) ručne izrade stoga se ove godine pozornost daje i vozilima a na vama je da pustite maštu na volju jer će najbolje vozilo glasovima publike biti nagrađeno.

Svoje vozačke sposobnosti možete pokazati u dvije kategorije, juniori i seniori.

Svi zainteresirani za sudjelovanje mogu se prijaviti putem mail adrese info@visit-omisalj-njivice.hr ili putem telefona 051/846 – 243.

Posebno mjesto u mesopusnom programu ima prepoznatljiva manifestacija, koja je Omišalj na jedinstven način stavila na gastronomsku kartu Kvarnera ali i šire. U subotu, 12. veljače 2022.godine, od 13:30 sati na omišljanskoj placi testirat ćemo naše i vaše okusne pupoljke na još jednom Bljak festu! Nakon stanke u 2021. godini, ove godine svi posjetitelji moći će kušati specifične specijalitete pučke gastronomske baštine poput bijelih bubrega, tripica, svinjskih i kokošjih nožica, pilećih vratova, jetrica s roštilja, kiselice, maneštre od lignji i fažola te delicije kao što su svinjske oči, šporki prasac, broskva u bijeloj čokoladi...Degustacija sve hrane je besplatna, a zabava garantirana!

Koliko truda ulažu karnevalske udruge tokom zimskih mjeseci prvi vide sumještani u Omišlju, na sam Riječki karneval 27. veljače, u Omišlju na kružnom toku u 9.00 sati ispratite karnevalske udruge i njihova alegorijska kola na Karneval, a u svojim ovogodišnjim maska prošetati će i dva dana kasnije na Mesopusnom utoreku, u promenadi Omišljem, nakon čega slijedi čitanje presude i paljenje pusta u 17:30 sati.

vrh stranice