INTERPRETACIJSKA ŠETNJA

Omišalj, Prikašte

20.08.2024. - 21:00h
Glagoljica i glagoljanje su kulturni identitet Omišlja, otoka Krka, Hrvatske

U organizaciji Turističke zajednice općine Omišalj, ovoga ljeta, održavat će se besplatna tematska vođenja Omišljem, na hrvatskom i engleskom jeziku.

Storytellling, kao kulturno-turistički proizvod, pruža osjećaj nezaboravnog iskustvenog turističkog doživljaja, legendi i priča s otoka Krka koji su povijesno autentični, ali su prilagođeni i sadašnjem mjestu i vremenu. Riječ je o inovativnom kulturno-doživljajnom proizvodu koji je ujedno i marketinški alat, ali i komunikacijsko sredstvo.

Jeste li se ikada pitali koliko je krava vrijedila jedna rukom pisana glagoljska knjiga? Ili, jesmo li s reciklažom na Krku počeli krajem prošlog stoljeća, ili recikliramo od pamtivijeka?

Pridružite nam su u putovanju glagoljicom u našem kraju, s posebnim naglaskom na Omišalj. Putovat ćemo pričom o ovom staroslavenskom pismu, natpisima u kamenu, starim, rukom pisanim i prepisivanim knjigama na pergameni, prvim tiskanim knjigama – inkunabulama, misalima, brevijarima, statutima, matičnim knjigama. Pričat ćemo i o našem Staroslavenskom bogoslužju kao jedinstvenom fenomenu katoličkog svijeta. Vidjet ćemo da se glagoljica i danas koristi, posebice u dizajnerskom svijetu zbog svoje izuzetne likovnosti. Na kraju, u sjeni trijema crkvice sv. Antona Padovanskoga okušat ćemo se i u pisanju glagoljicom po starim glagoljaškim pravilima pisanja.

Interpretacijske šetnje na temu “ Glagoljica i glagoljanje su kulturni identitet Omišlja ”, voditi će Alen Karabaić, certificirani interpretator baštine, a održavati će se prema sljedećem rasporedu:

09.07. - 21:00 - hrvatski i engleski

23.07. - 21:00 - hrvatski i engleski

06.08. - 21:00 - hrvatski i engleski

20.08. - 21:00 - hrvatski i engleski

• Mjesto susreta ispred Turističkog informativnog centra Omišalj, Prikešte
• Šetnja traje 60-75 minuta
vrh stranice