Antički dani

Svakog ljeta u srpnju mjesecu  lokalitet Mirine-Fulfinum oživi duh drevnih rimskih vremena sa već tradicionalnim antičkim danima.

Uvala Sepen nedaleko Omišlja, gdje se nalaze ostaci rimskog grada Fulfinuma iz I. stoljeća nakon Krista kao i zidine ranokršćanske bazilike s kraja V. stoljeća,  idealan su ambijent za uprizorenje života u doba antike. Želja da se kulturna baština koja se posljednjih dvadesetak godina sustavno istražuje i štiti konzervatorskim zahvatima, popularizira, a u turističkom smislu i valorizira, iznjedrila je manifestaciju pod nazivom „Antički dani“.

Manifestacija traje dva dana te je obogaćena cjelodnevnim programom. Tako se većujutro započinje s dječjim radionicama na temu antike, za ženski dio publike omogućena je izrada antičkih frizura, tu su i nezaobilazni antički zanatikovač, keramičar, krojač, lončar, travar… za djecu je postavljen drveni vrtuljak sa košarama, a svi zainteresirani mogu se okušati i u streljaštvu. Uz bogatu gastro ponudu na temu antike, posjetitelji uživaju u prekrasnom ambijentu uz svijetlost baklji, prigodno dekoriranom prostoru, autentičnoj glazbi, borbi gladijatora, žonglerima, mnoštvu kostimiranih Rimljana te plesu Rimljanki dok car i carica udobno smješteni na svom tronu sve promatraju. Svojim bogatim programom, Antički dani  postali su  jedna od nezaobilaznih manifestacija kulturnog ljeta u Omišlju, a iz godine u godinu privlače sve veći broj turista.  

 Antički dani - promo video

vrh stranice