Zašto je sada pravi trenutak za vikend odmor na otoku Krku?

U prilogu vam prenosimo recept izazovnog i ukusnog jela s krčkom janjetinom i maslinama te ostatak gastronomske i smještajne ponude na otoku Krku!

 Opće je poznata činjenica o stoljetnoj tradiciji otoka Krka – berbi maslina. Vrijedne ruke postale su još vrijednije zajedničkim trudom maslinara, volontera, ugostiteljskih objekata i turističkih zajednica u prezentaciji masline kao autohtonog otočkog proizvoda, pa i u ova vrlo neizvjesna vremena. Svoju oznaku izvrsnost maslinari otoka Krka postigli su 2016.te godine i time samo potvrdili ono što svi već jako dobro znamo, krčko ulje nadaleko je poznato kao jedno od najkvalitetnijih maslinovih ulja.

Autohtone sorte maslina na Krku su Debela, Drobnica, Rošulja i Plominka, a posebni doživljaj iskusiti ćete upravo sada, u vrijeme berbi maslina. Berba traje od listopada do prosinca ovisno o vremenskim uvjetima, a posebnost berbe leži u tome što se berba radi ručno i predstavlja jedan vrhunski doživljaj za sve posjetioce. Imate jedinstvenu priliku prisustvovati berbi maslina, volontirati u maslinicima, posjetiti kulturne znamenitosti u blizini, iskusiti wellness programe na bazi maslinovog ulja i najvažnije, okusiti ono najbolje od otoka Krka.

Trenutno su aktivna tri zasebna, ali povezana događaja u Omišlju, Malinskoj i Krku koji vam nude vikend bijeg iz gradske buke za zanimljiv i drugačiji odmor.

U Omišlju, u restoranu Maris u sklopu kampa Omišalj doživite okuse otoka pripremljene s klasičnim namirnicama s otoka ali u modernoj verziji sa sashimijem od jadranske tune, pesta od raznih domaćih maslina, slane torte od domaćih sireva te mnoge druge uzbudljive gastronomske kreacije, i sve to dok uživajte u blagodatima kampa s pet zvijezdica.

Chef restorana Maris prenosi vam zanimljiv recept sa janjećim cut-om i zemljom od maslinovog ulja!


JANJEĆI “CUT” SOUS VIDE, UMAK OD NARANČE, ZEMLJA OD MASLINOVOG ULJA

- 1kg janjetine

- 100g brašna

- 100g šećera

- 1dl maslinovog ulja

- 1 jaje

- 100g maslaca

 Janjetinu isječemo  na željene komade, začinimo sa soli i maslinovim uljem, vakumiramo te kuhamo na temperaturi od 76 stupnjeva 10 sati. Omjer brašna, šećera te maslinovog ulja po 100g pomiješamo sa 1 jajetom te razvučemo tanko na papir za pečenje te termički obradimo na 180 stupnjeva 10 minuta, ohladimo i izmiksamo u formu rahle zemlje. Kada je janjetina prigotovljena, izvadimo je iz vakum vrećice, zapečemo je na 200 stupnjeva, 10 minuta i uslužimo uz zemlju. 

Od vlastitog umaka od janjetine te soka od naranče reduciranim kuhanjem uz dodatak 100g maslaca priredimo glatki umak kojim prelijemo janjetinu neposredno prije posluživanja.

    

Pogledajte cijeli menu u restoranu Maris, a kako bi vaš doživljaj bio potpun, kamp Omišalj pripremio je i posebnu ponudu smještaja. Dvije osobe, dva noćenja, opuštajuća atmosfera i nezaboravni okusi otoka. (klik na krug!)

                        

     

Doživite prirodni užitak u Malinskoj u sklopu vikend programa koje je Turistička zajednica općine Malinska - Dubašnica organizirala u suradnji sa OPG Utla i obiteljskih hotelima na području Malinske. Hotel Riva, Hotel Malin i Hotel Vila Rova organiziraju posjet maslinicima i berbi maslina, posjet kulturnim znamenitostima uz degustaciju gastro specijaliteta na bazi maslinovog ulja, te wellness programe temeljene na proizvodima od maslina.

Izlet je koncipiran na slijedeći način:

- 10:00 Polazak ispred hotela, vožnja do maslinika turističkim vlakom

- 10:30 Dolazak u maslinike u pratnji stručnog vodiča:

- degustacija domaćih kolača, rakija i maslinovog ulja

- branje maslina tradicionalnim metodama

- mogućnost kupnje domaćeg maslinovog ulja

- poklon / suvenir – bočica maslinovog ulja

- 12:00 Odlazak do Fumka, razgledavanje i opis priče križnog zavjeta, prilika za fotografiranje

- 13:00 Povratak turističkim vlakom u hotele

Provjerite ostatak zanimljive ponude koja oključuje tematske večere, wellness pakete i ostale pogodnosti pojedinih hotela! (klik na krug!)

 

              


 

Put do okusa Krka je promotivna kampanja Turističke zajednice Grada Krka kojoj je cilj predstaviti jesensku ponudu restorana, konoba i kušaone na području i okolici grada Krka što za sve posjetioce ujedno predstavlja i idealnu priliku za posjet bogatoj povijesti grada Krka, odnosno Kaštela u Krku koji je dio projekta "Putevima Frankopana."

Otok Krk riznica je autentičnih delicija kao što su krčki sir, pršut (krčki pršut prvi je hrvatski proizvod zaštićen u EU, nasoljen samoniklim začinskim biljem s otoka Krka, sazrijeva u koži, a suši se na krčkoj buri), janjetina, šurlice, maslinovo ulje i žlahtina na čemu se temelji promotivna kampanja "Put do okusa Krka" tijekom listopada i studenog s jasnom porukom:  U suvremenoj gastronomiji s lokalnim sastojcima kvaliteta više nije upitna, već postaje doživljaj!

Prvom vikendu promotivne akcije pridružili su se kušaona Magriž, konoba Marija, konoba Pud Brest i konoba Ivinčić. Na njihovim jelovnicima pronaći ćete gastronomske delicije napravljene od izvornih krčkih sastojaka pa tako već ovoga vikenda možete uživati u šurlicama s gulašom, juhi od domaće tikve, presnacu, krčkoj pečenoj janjetini s krumpirom, makarunima na brudet (hobotnica, lignja, sipa), ribljoj juhi te ribljim specijaltetima poput „Male miće s koće“ – male pržene lignje ili ribi u krušnoj peći s krumpirom, piti od skute, palačinkama sa skutom i marmeladom od smokava te brojnim drugim jelima.

Od idućeg tjedna ovoj listi pridružit će se i jela ostalih ugostiteljskih objekata grada Krka, stoga pozorno pratite objave na Facebook i web stranicama Turističke zajednice grada Krka, gdje možete potražiti sve detalje o navedem ugostiteljskim objektima. (klik na krug!)

                             

 

 

 

vrh stranice