Umjetnička rezidencija, radionica i izložba u Omišlju i Rijeci

01.09.2019.

U suradnji RAVNIKAR GALLERY SPACE iz Ljubljane i Kreativnog kolektiva Kombinat iz Rijeke od 5. do 7. rujna u Omišlju i Rijeci organizira se nekoliko događaja koji povezuju perspektivnu umjetničku scenu obaju gradova kao i mogućnost participacije u kreativnim procesima za mlade.

Skalinada je međunarodna umjetnička rezidencija, ali ujedno i revitalizirana lokalna kuća u Omišlju koja u organizaciji ljubljanske galerije RAVNIKAR već dvije godine omogućava mladim umjetnicima produktivnu i svježu sredinu za boravak, razmišljanje i istraživanje baze za nastanak umjetničkog djela.

Nakon prve ovogodišnje rezidencije početkom ljeta na kojoj je sudjelovala slovenska umjetnica Tina Konec, od 26. kolovoza do 04. rujna u Kući Skalinada boravi Helena Tahir, nagrađena prošle godine na Majskom salonu (ZDSLU) u Ljubljani kao najbolja mlada grafička umjetnica. U petak 06. rujna, od 18 do 20 sati publika će imati priliku zaviriti u radni prostor i umjetnički proces Heleninog boravka u rezidencijskoj kući (na adresi Put stogate 30).

U suradnji s Kreativnim kolektivom Kombinat biti će ostvarena još dva događanja. Već u četvrtak 05. 09 u općinskom prostoru, na adresi Gornja vraca 13, u Omišlju, od 17 do 19 sati Helena Tahir će održati kreativnu radionicu za mlade (15 do 30 godina) u sklopu projekta Novi centri. Polaznici će se moći okušati u besplatnoj radionici frottagea, a prijave na radionicu se primaju do 04. rujna na mail kombinat@kombinat.hr.

U subotu 07. rujna u 19 sati Kombinat nastavlja izložbenu sezonu u Art kontejneru na riječkom Molo longu s gostujućom izložbom umjetničkih sketchbooka koju donosi galerija RAVNIKAR. Sketchbook - bilježnica ili mapa za skiciranje vrijedan je dio procesa stvaranja za mnoge umjetnike. Svojom formom “dnevnika“ sketchbook često ostaje privatan i zatvoren za javnost, pa ova izložba nudi i predstavlja neprocjenjiv pogled u raznolikost stvaralačkih procesa i istraživanja pojedinih umjetničkih praksi. Svoje skicirne bilježnice će predstaviti hrvatski i slovenski umjetnici Nevena Aleksovski, Ivana Bajec, Jelena Bando, Nina Čelhar, Mina Fina, Tina Konec, Maja Babič Košir, Andrea Musa, Radovan Kunić i Helena Tahir.

Navedena događanja ostvaruju se uz potporu Općine Omišalj, Grada Rijeke i Primorsko - goranske Županije.

RAVNIKAR GALLERY SPACE

Kuća SKALINADA te galerija su neodvojiv i jedinstven entitet, tako program SKALINADE u potpunosti organizira RAVNIKAR GALLERY SPACE iz Ljubljane, koji se zadnjih godina formira u jedan od važnijih kulturno - umjetničkih projekata međunarodnog dosega. Ovaj galerijski prostor jedini je među nezavisnim galerijama u Sloveniji fokusiran na prezentaciju i promociju najsvježijeg suvremenog stvaralaštva i umjetnike u usponu isključivo (naj)mlađe generacije, koji već iza sebe imaju mnoštvo samostalnih i grupnih izložbi te uspješno se međunarodno predstavljaju. U širem smislu, ovaj izložbeni prostor jača međunarodno umrežavanje, stvara mogućnosti koje komuniciraju kako sa domaćim tako i stranim umjetnicima, stručnom i zainteresiranom javnošću. Još jedan od ciljeva koje galerija ispunjava jeste povezivanje srodnih prostora i projekata u svrhu promocije u široj regiji. U periodu od 2017. do 2019. godine u galeriji je realizirano 38 samostalnih i grupnih izložbi, te je predstavljeno 223 domaćih i stranih autora i autorica, a galerija je otvorila vrata za preko 10.000 posjetioca u ovom periodu, zahvaljujući i medijskoj vidljivosti, te mreži medija i odjeka u stručnoj javnosti koji je direktorica galerije, Piera Ravnikar, dugogodišnje gradila.

IDEJNI VOĐA I KURATORICA SKALINADE

Autor projekta i voditeljica cjelokupnog programa SKALINADE, Piera Ravnikar (1978) je posljednjih petnaest godina aktivno sudjelovala s mnogobrojnim umjetnicima i umjetnicama kao i kolektivima s područja suvremene vizualne kulture te time osjetno pripomogla preobrazbi vizualne urbane kulture i suvremene umjetnosti u čitavoj regiji. U pokušaju dostizanja širih globalnih i kulturnih promjena preko umjetnosti sudjelovala je takođe s mnogobrojnim međunarodnim organizacijama, društvima i medijima iz sveta (ICA London, Museum of Advertising London, Louvre Museum Paris, Qalandiya International Ramallah, Endless Editions New York, AALTO Media Factory Helsinki, Youth Connextion London, UPTAKE Media Singapore, Terminal00 Ljubljana/London i mnogi drugi). S ponosom je bila dio prve postave Centra za urbanu kulturu Kino Šiška, u kojem je kao umjetnički voditelj programa djelovala skoro deset godina. Uz potporu kolektiva Kino Šiška je inovativnim projektima i idejama nanovo oživjela dio lokalne umjetnosti. Jedan od njenih mnogobrojnih cijenjenih projekata je i otvaranje galerije DobraVaga, koja je brzo postala prepoznatljiv prostor za umjetnost i dijalog u Ljubljani. Magistrirala je povijest na Sveučilištu u Londonu, EU diplomu dobila je iz kulturnog menadžmenta na Association Mercel Hicer u Bruxellesu i Ateni. Piera živi u Ljubljani i trenutno vodi neovisnu galeriju RAVNIKAR GALLERY SPACE, čiji je neizostavni dio SKALINADA koja je neka vrsta proširenja i potpora galeriji.

vrh stranice