Otok Krk

Otok Krk prvi je jadranski otok koji ćete susresti prilikom dolaska sa sjevera. Nalazi se u Kvarnerskom zaljevu, a zbog njegove ljepote još su ga stari Rimljani nazivali Insula aureaZlatni otok. Krk je idealna destinacija za sve koji žele iskoristiti prednosti odmora na otoku ali istovremeno izbjeći duga putovanja i vožnje trajektom jer svi putovi vode na Krk: s kopna preko Krčkog mosta, s mora brodovima u luke i lučice ili trajektom u pristanište Valbiska, a iz zraka avionom u Zračnu luku Rijeka kod Omišlja.

Od davnina se vjeruje kako je otok Krk sudbinski povezan s brojkom sedam: u sedmom su ga stoljeću naselili Hrvati, sedam se puta uspješno obranio od gusara, sedmi po redu knez Frankopan bio je posljednji krčki knez, a danas otok Krk ima sedam središta. Zahvaljujući iznimnom kulturnoj baštini, prije svega glagoljaškim spomenicima među kojima je najvažnija slavna Bašćanska ploča, Krk se naziva i "kolijevkom hrvatske kulture".

Krčki reljef neobično je raznolik i obuhvaća slikovite pitome drage i uvala, plodna polja i guste šume sa submediteranskom vegetacijom te predjela gologa krša i prave planinske krajolike među kojima se ističe najviši vrh Obzova (570 m). Za krčki krš karakteristične su lokve, jedinstveni fenomen nastao djelovanjem prirode i ljudskih ruku, do kojih vodi nedavno uređena poučna staza.

Uvala Klimno na zapadnoj strani otoka poznata je po ljekovitom blatu. Na Krku su tri potoka i dva jezera, a otokom se protežu pješačke i biciklističke staze u dužini od 600 km.

Otok Krk poziva vas da ga upoznate u svako godišnje doba: otkrijte njegova raznolika mjesta i posjetite tisućljetne spomenike, muzeje i galerije. Udahnite zdravlje pješačeći romantičnim šetnicama uz more ili divljim pastirskim stazama kamenjara. Uživajte u čarobnim okusima krčke kuhinje i domaćem vinu. Nezaboravan boravak jamči vam raznovrsna smještajna, turistička i ugostiteljska ponuda.

vrh stranice