Otok Krk

Otok Krk prvi je jadranski otok koji ćete susresti prilikom dolaska sa sjevera. Nalazi se u Kvarnerskom zaljevu, a zbog njegove ljepote još su ga stari Rimljani nazivali Insula aurea  Zlatni otok. Krk je idealna destinacija za sve koji žele iskoristiti prednosti odmora na otoku ali istovremeno izbjeći duga putovanja i vožnje trajektom jer svi putovi vode na Krk: s kopna preko Krčkog mosta, s mora brodovima u luke i lučice ili trajektom u pristanište Valbiska, a iz zraka avionom u Zračnu luku Rijeka kod Omišlja.

Od davnina se vjeruje kako je otok Krk sudbinski povezan s brojkom sedam: u sedmom su ga stoljeću naselili Hrvati, sedam se puta uspješno obranio od gusara, sedmi po redu knez Frankopan bio je posljednji krčki knez, a danas otok Krk ima sedam središta. Zahvaljujući iznimnom kulturnoj baštini, prije svega glagoljaškim spomenicima među kojima je najvažnija slavna Bašćanska ploča, Krk se naziva i "kolijevkom hrvatske kulture".

Krčki reljef neobično je raznolik i obuhvaća slikovite pitome drage i uvala, plodna polja i guste šume sa submediteranskom vegetacijom te predjela gologa krša i prave planinske krajolike među kojima se ističe najviši vrh Obzova (570 m). Za krčki krš karakteristične su lokve, jedinstveni fenomen nastao djelovanjem prirode i ljudskih ruku, do kojih vodi nedavno uređena poučna staza.

Uvala Klimno na zapadnoj strani otoka poznata je po ljekovitom blatu. Na Krku su tri potoka i dva jezera, a otokom se protežu pješačke i biciklističke staze u dužini od 600 km.

Otok Krk poziva vas da ga upoznate u svako godišnje doba: otkrijte njegova raznolika mjesta i posjetite tisućljetne spomenike, muzeje i galerije. Udahnite zdravlje pješačeći romantičnim šetnicama uz more ili divljim pastirskim stazama kamenjara. Uživajte u čarobnim okusima krčke kuhinje i domaćem vinu. Nezaboravan boravak jamči vam raznovrsna smještajna, turistička i ugostiteljska ponuda.

vrh stranice