Otočna rožica

Otkrijte Vaš "kutak rajskog vrta" i podijelite taj užitak s nama

 

 

 

 

 

 

Krčki pasionirani zaljubljenici u hortikulturu, otočani koji uređivanjem svog životnog prostora uvelike doprinose obogaćivanju turističke ponude otoka Krka, svoju oplemenjenu prirodu, ostvareni kutak rajskog vrta imati će i ove godine priliku predstavljati široj javnosti kroz sada već tradicionalnu mnanifestaciju pod nazivom OTOČNA ROŽICA.

Akciju biranja najljepših vrtova, balkona, balatura, javnih površina provodi Turistička zajednica otoka Krka, ove godine po deseti put za redom, u suradnji sa turističkim zajednicama u cilju podizanja kvalitete uređenja okoliša i vrtne kulture, povećanja turističkog proizvoda, posebice u privatnom smještaju.

Tom prigodom Turistička zajednica otoka Krka objavljuje Javni poziv i poziva na sudjelovanje i prijavu u sljedećim kategorijama:

- klasični vrt, dvorište, balkon

- održivi vrt, dvorište, balkon

- javna površina

Elementi koji će se uzimati u obzir prilikom odabira su: agrotehničke i oblikovane osobitosti vrtova, javne zelene površine ili zelenila na trgu ili rotoru, a nositi će najviše bodova prilikom ocjenjivanja.

KLASIČAN VRT

Stalnost uređenja, sklad i praktičnost rasporeda, odabir staništa i originalno oblikovanje

ODRŽIVI VRT

Stalnost uređenja i višegodišnja zrelost biljaka, odabir plodoreda, korištenje biljnih vrstalokalnih staništa, kompostiranje, primjena otočke tradicijske metode u cilju osnivanja i oblikovanja održivog vrta

JAVNA POVRŠINA

stalnost višegodišnjeg uređenja i dosljednost stručnog održavanja, uspješnost odnosa prostornih društvenih elemenata u parku, uspješna suradnjaparkovne strukture u odnosu na užu i širu okolinu

Javni poziv je otvoren od 7. lipnja do 9. srpnja 2017. godine

Obilazak prijavljenih subjekata provodit će se po zaključenju Javnog poziva, a najkasnije do 22. srpnja 2017. godine

Podjela priznanja i nagrada i izložba nagrađenih održati će se u Dobrinju početkom listopada uoči blagdana Sv. Franje Asiškog, zaštitnika prirode.

Na javni poziv se mogu prijaviti građani, iznajmljivači, vlasnici kuća i stanova za odmor, komunalna društva sa područja otoka Krka.

Prijave se primaju u svim turističkim zajednicama i TIC-evima.

Prijavljene će mocjenjivati stručno Povjerenstvo u sastavu:

1. Mr. sc. Dobrila Kraljić, dipl.ing.agr., predsjednica povjerenstva

2. Hrvoje Skorup, dipl.ing.agr.

3. David Mrakovčić, mag.ing.agr.

4. Ivica Brozić, mag.ing.prosp.arch.

5. Ivan Jurešić, univ.spec.oec., Ponikve eko otok Krk d.o.o.

6. Slavica Gržetić, predsjednioca strukovne skupine obiteljskog smještaja otoka Krka

7. Sanja Polonijo, direktorica TZ općine Vrbnik

Svjesni smo da održati vrtove i okućnice lijepima i nadasve dojmljivima nije niti jednostavan niti lak zadatak. potrtebno je uložiti puno truda, rada i ljubavi kako bi se zelene oaze održaleodupirući se jakim burama, posolici, mrazu ili velikim sušama.

Stoga dodijeljene nagrade i priznanja u okviru manifestacije Otočna rožica iamju svoju vrijednost i posebnost.

 

vrh stranice