Omišalj će vas dočekati sa slikovitom starogradskom jezgrom smještenom na 85 metara visokoj litici u kojoj možete istražiti iznimno kulturno-povijesno nasljeđe i doživjeti duh prošlih vremena, te atraktivnom obalom s hotelima, plažama i marinom za plovila. Zahvaljujući blagoj klimi i izvrsnom položaju u blizini mosta, zračne luke i grada Rijeke, Omišalj je privlačna turistička destinacija s tradicijom duljom od 100 godina. 

 

 Omišalj će vas dočekati sa slikovitom starogradskom jezgrom smještenom na 85 metara visokoj litici u kojoj možete istražiti iznimno kulturno-povijesno nasljeđe i doživjeti duh prošlih vremena, te atraktivnom obalom s hotelima, plažama i marinom za plovila. Zahvaljujući blagoj klimi i izvrsnom položaju u blizini mosta, zračne luke i grada Rijeke, Omišalj je privlačna turistička destinacija s tradicijom duljom od 100 godina. 

Omišalj se osobito ponosi ranosrednjovjekovnim reljefima kojih samo u ovom gradu ima više nego u pojedinim europskim državama. Stara jezgra Omišlja podsjeća na "ptičje gnijezdo“ zbog čega je njegova posebnost još veća. Na jednom mjestu, imate priliku upoznati povijest mjesta kroz interaktivne ploče koje su postavljene u sklopu programa „Označavanje i interpretacija kulturne baštine na području Općine Omišalj“ 2017.-te godine. Turistička zajednica Općine Omišalj uz sudjelovanje Općine Omišalj te Župnog ureda Omišalj predstavlja elaborat „Označavanje i interpretacija kulturne baštine na području Općine Omišalj“. Elaborat je nastao s ciljem poticanja prepoznavanja, zaštite, obnove i turističke prezentacije omišaljske kulturne baštine. Ovim elaboratom dobivamo jedinstven kulturni proizvod koristeći se suvremenim metodama te umreženim i organiziranim djelovanjem dolazimo do povećanja turističkog prometa destinacije te proširujemo ponudu i aktivno promoviramo destinaciju.

Kulturna baština tj. spomenici zamišljeni su kao logične cjeline te tako povijesna jezgra grada Omišlja s istaknutom Crkvom Uznesenja Blažene Djevice Marije predstavlja jednu cjelinu, kulturna baština u okruženju stare gradske jezgre Omišlja drugu, a spomenici u Njivicama treću cjelinu.

Spomenici su označeni tipiziranim oznakama na kojima se navodi naziv spomenika, osnova, kratka informacija o spomeniku na hrvatskom i engleskom jeziku, QR kod koji putem pametnog telefona, tableta ili drugih uređaja omogućava opširniji opis spomenika te više jezičnih varijanti (HRV;ENG;ITA;DEU;SLO)  kao i ilustracije koje govore o spomeniku.

Sveukupno postavljeno je 58 ploča, oblikovanih i grafički pripremljenih po ideji mag. pov. umj. Ivana Brauta,  a  za koje su zasluženi autori dr.sc. Anton Bozanić, dr.sc. Marijan Bradanović i Damir Jakovčić te Nikola Dujmović. Pogledajte cijelu, nadopunjenu kolekciju ploča i u virtualnom obliku pod krugom „Znamenitosti“. (klik na krug!)

Zbog svog idealnog položaja, dobrom povezanošću s Rijekom, Crikvenicom i zbog blizine zračne luke, Omišalj živi i zimi! Osim divne, razvedene obale koja vam nudi bezbroj mirnih šetnica, tik uz more, zbog blage klime imate mogućnosti doživjeti outdoor aktivnosti na zimski način. Posjetite plantažu smilja i prirodne kozmetike, doživite netaknutu prirodu Jezera ili se okušajte u jahanju s konjima.

Osim prirodnih ljepota, zima u Omišlju obilježena je ni više ni manje nego – manifestacijama, koncertima i pučkim feštama! Za vrijeme Adventa, u novootvorenom domu zaživilo je prvo, unutarnje klizalište na otoku Krku! Mjesec dana mali i veliki sumještani uživali su u klizanju i pokojem padu, a sve to uz prigodne božićne koncerte omišaljskog zbora KUD -a „Ive Jurjević“, Damira Kedže i odličnih bendova s božićnim repertoarom, a za one najmlađe ostvario se i veliki san! Na aerodromu je sletio Djed Božićnjak sa svojim pomagačima – elfićima!

Stanovnicima Omišlja tradicija i običaji su važni i zimi, stoga ne čudi da su trenutno aktivne dvije karnevalske udruge, gotovo istog naziva: Omišjanski Babani i Babani Omišalj. Osim izrade karnevalskih maski te tridesetogodišnjeg nastupanja na Riječkom karnevalu, udruge tokom cijele godine sudjeluju u raznim projektima i manifestacijama u općini Omišalj. Ipak, za njih najdraže doba je doba Mesopusta! Posvećeni smo zajedničko suradnji tokom siječnja, veljače i ožujka otvorenju karnevalskog doba, predaje ključeva grada, organizaciji maškaranih zabava za najmlađe, utrci karetima u Njivicama i našem najzanimljivijem gastronomskom spektaklu – Bljakfestu!

Sve o Omišlju koji živi i zimi saznajte jednim klikom u desnom krugu.

 

MIRINE FULFINUM


 

 

ZNAMENITOSTI


 

 

OMIŠALJ - ŽIVI I ZIMI

 


  


 

 

 

vrh stranice