Antički dani

Svakog ljeta u srpnju mjesecu  lokalitet Mirine-Fulfinum oživi duh drevnih rimskih vremena sa već tradicionalnim antičkim danima.

Uvala Sepen nedaleko Omišlja, gdje se nalaze ostaci rimskog grada Fulfinuma iz I. stoljeća nakon Krista kao i zidine ranokršćanske bazilike s kraja V. stoljeća, idealan su ambijent za uprizorenje života u doba antike. Želja da se kulturna baština koja se posljednjih dvadesetak godina sustavno istražuje i štiti konzervatorskim zahvatima, popularizira, a u turističkom smislu i valorizira, iznjedrila je ovu manifestaciju.
Sve je  započelo kao jedna tematska večer posvećena antici a prerasla u  Antičke dane što znači da danas posjetiteljima pružamo cjelodnevnu zabavu.  Već tradicionalno antički dani održavaju se sredinom srpnja kada na lokalitetu Mirine-Fulfinum oživi duh drevnih rimskih vremena.  Antički dani, zanimljiv je  gastronomski ali i kulturnom događaj koji posjetitelje načas vraća u drevna vremena, kada su Fulfinumom šetali Rimljani i uživali u bogatoj antičkoj trpezi. Uz svjetlost baklji, originalnu antičku glazbu, ulične zabavljače, gladijatore, rimske vojnike te cara i carevu svitu posjetitelji odjeveni u rimske toge  uživaju  u antičkom ugođaju.
Posebnu draž Antičkih dana pridonosi rimski logor u kojem je uprizoreno drevno doba, kao i prezentacija kovača, lončara, tkalje, užara, košarača i salona za uljepšavanje gdje su se mogle napraviti antičke frizure ili oslikati kožu kanom. Za djecu se organiziraju radionice na temu rimske škole, rimske bolnice, rimske igre i mali arheolozi.
Antički dani namijenjeni su širokoj publici, stanovnicima Općine, Otoka Krka, Rijeke i šire okolice, no prvenstveno turistima koji u to vrijeme borave u našoj destinaciji. Manifestacija se održava tijekom turističke sezone u jednoj od najturističnijih regija te time postaje dijelom kulturne ponude u turizmu.

vrh stranice