Antički dani 2019

25.07.2019.

Antički dani na ostacima rimskog Fulfinuma u Omišlju: 2,500 posjetioca potvrdilo jedinstvenost manifestacije Antički dani.

Od četvrtka, 18. srpnja 2019. pa do subote, 20. srpnja 2019. godine, među ostacima rimskoga grada Fulfinuma iz 1. stoljeća, na lokalitetu Mirine kraj Omišlja održala se dvanaesta po redu manifestacija - Antički dani.

Autentično slavlje antičkih vremena, započelo je u četvrtak u 19,00 sati programom „Family day“ odnosno programom posvećenom u cijelosti djeci i adolescentima. U petak i subotu (19.07. i 20.07.) od 19,00 sati održao se centralni događaj popraćen radionicama, starim zanatima, gladijatorskim borbama i nezaobilaznom antičkom gastro ponudom restorana Rivica iz Njivica.

Tijekom sva tri dana pripremali su se odojci, janjci i piletina po antičkim recepturama, s mirisnim travama i umacima, posjetioce je posebno oduševio slasni antički sladoled. Bogata antička trpeza do punog je izražaja došla sa svečanom večerom u više sljedova koju priprema restoran Rivica. Neki od specijaliteta bili su praščje noge, „Atilin pozdrav“, kokoš i 8 nogu te posebni afrodizijak iz antičkog doba.

Očuvanje povijest i prenošenje znanja o Fulfinumu ponukali su nas da uvedemo novitet u ponudi namijenjenoj djeci i adolescentima, uveden je dodatni dan s programom posvećenim toj dobnoj skupini. U četvrtak, 18. srpnja od 19,00 sati održale su se tri zasebne antičke radionice u suradnji sa Pomorskim i povijesnim muzejom Hrvatskog primorja Rijeka, National Geographic radionice, radionice antičkih igara i izrade frulica od mrkve, antički iluzionistički show, predstava „Neće grom u Rimljane“ (16+) i večer rimskih legendi.

Kao i svake dosad, i ove je godine manifestacija Antički dani bila prepuna zanimljivih sadržaja kojima se trudimo oživjeti starorimsko doba. Svi koji su došli na Mirine, uz svjetlost baklji uživali su u ambijentu uz Liburnijsku antičku skupinu »Ad Rectum«, žongliranju s vatrom, plesu vila, borbi gladijatora, formaciji Rimskih vojnika i mnoštvu kostimiranih Rimljana različitih profesija i staleža. Bili su tu rimski ratnici i dame, car i carica, senatori, antički zanati poput kovača, lončara, tkalja, užara, dječji vrtuljak i streljaštvo, frizera i salona za uljepšavanje a vizuru je dodatno uljepšala prilika za susret s ponijima i konjima Konjičkog kluba Njivice.

Veliki trud za oživotvorenje ovog programa ulažu članovi karnevalskih udruga iz Omišlja, Babani i Omišljanski Babani koji u oživljenom rimskom logoru i dva tabora Rimskih vojnika uprizoruju drevno doba. Uz članove udruga, veliki trud uložile su arheologinje Lucija Dugorepec i Tea Bušac koje su sve posjetioce dočekivale na „info – punktu“ u neposrednoj blizini nalazišta kako bi im što zornije objasnile povijest i važnost lokacije Fulfinum Mirine.

Ove godine u goste su nam između ostalih, došli legionari i gladijatori iz Splita, odnosno Dioklecijanova legija. Gladijatori su u tri različite borbe pokušali dobiti naklonost cara, a osim izoliranog pokušaja atentata na cara, gladijatori su se ponašali primjereno. Rimska vojska odnosno domaći legionari „Flavium Fulfinum Mirine“ obranili su cara i smjestili gladijatora u tamnicu.

U suradnji sa Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, odjel Čudotvornice na najmlađima smo pripremili Antičke igre sa antičkim novčićem i antičkim rekvizitima. Radionica se bavi vezama materijalne i nematerijalne baštine. Na radionici djeca upoznaju dio svakodnevnog života u prošlosti koji se odnosi na zabavu i razonodu. Polazište za radionicu su muzejski predmeti – žetoni za igre na ploči pronađeni na arheološkom lokalitetu Krk – Sepen,  a datiraju u 1./2. stoljeće. Sudionici su izrađivali nekoliko podloga za igre koje su preživjele do današnjih dana u nešto izmijenjenom obliku, upoznali se s pravilima igara a podloge koje su izradili sudionici su uzeli sa sobom.

Antički dani donose jedan poseban šarm u ovo naše moderno doba i, dakako, lokacija na kojoj se Antički dani održavaju u tome igra ključnu ulogu.

vrh stranice